London közlekedés

írta SzabZol dátum nov 30, 2011

Londonban 5 féle tömegközlekedési eszköz közül választhatunk: Overground (amit leginkább HÉV-hez tudnék hasonlítani, egy helyi gyorsvasút), metró, DLR (vezető nélküli, számítógép vezérelt vonat) busz és villamos. Ezek, illetve még a hajózás, a taxik, az utak és a kerékpárutak üzemeltetését és felügyeletét a Transport for London (TfL) vállalat irányítja.
Transport for London weboldala: http://www.tfl.gov.uk/

Turistáknak legjobban ajánlott a metró, illetve a vonat. Hogy miért? Az a cikk végére kiderül :)

London az egyik legkorszerűbb tömegközlekedési fizetési rendszert, az Oyster nevű chipkártyás rendszert használja, bár még léteznek hagyományos papíralapú jegyek is. A viteldíjak világviszonylatban elég magasak, de még mindig a leggazdaságosabb közlekedési mód a város belső területein. Az Oyster kártyáról a cikk végén lesz szó.

Londonba látogatók figyelmébe: A tömegközlekedésben nem adnak kedvezményt semmilyen diákigazolványra, nemzetközire sem. A 16 év alattiak ingyen utazhatnak a buszokon és a 14 év alattiak gyerekjegyet vehetnek a metrón, de 14 év felett, vagy ha vitatható a gyerek kora, elvileg kérhetnek igazolványt az ellenőrzéskor vagy felszálláskor. A papír alapú jegyek lényegesen drágábbak mint az Oyster, egy hetes londoni tartózkodásnál már megfontolandó egy Oyster Card kiváltása, ez 3 GBP-ért a metró jegypénztárainál, illetve az ezt árusító üzletekben lehetséges.

Ellenőrző kapukA tömegközlekedés elektromos kapukkal van megoldva egész London területén. Miután megvettük a jegyet az állomáson (vagy Oystert használunk), utána csak ezeken a kapukon keresztül (jegy ellenőrzésével, Oyster lehúzásával) juthatunk a peronokhoz, és jöhetünk ki onnan a célállomásnál. Ezért is fontos, hogy a jegyeket az utazás időtartama alatt végig megőrizzük, különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket!

Térképek, menetrendek az alábbi oldalon találhatóak:
http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/default.aspx

1. Busz

Londoni busz

A londoni piros emeletes buszok a városkép elengedhetetlen részei, azokról mindenkinek London jut eszébe.

A klasszikus, hátsó peronos Routemaster-ek az 50-es évektől jártak, a menetrendszerinti forgalomból 2005 végén vonták ki őket, már csak két „történelmi útvonalon”, a 15-ös egy szakaszán (Tower Hill-Trafalgar Sq.) és a 9-es vonalán (Royal Albert Hall és Aldwych), napközben közlekednek, elsősorban a turisták kedvéért.

Számos vonal a nap 24 órájában közlekedik, illetve vannak csak éjszaka üzemelő vonalak is, ezek N jelzést viselnek a szám előtt. A busz nincs zónásítva.

A londoni busz turistáknak egyáltalán nem ajánlott, mégpedig azért, mert egyrészt lassabb mint a vonat vagy a metró, másrészt drágább is (főleg ha csak nagyon rövid szakaszokat megyünk), illetve csak részletes busz vonaltérképpel ajánlatos elindulni, különben hamar el fogunk tévedni.

Persze legalább egyszer mindenképpen ki kell próbálnunk a híres emeletes piros buszt.

2. Metró

Metró

Az egyik legjobban ajánlott közlekedési eszköz Londonban.

Londonban volt a világ első földalatti vasútja, a város legfontosabb és leghatékonyabb közlekedési eszköze az Underground, népszerűbb nevén The Tube (A Cső). A londoni földalatti hálózatot kilenc zónára osztották, az 1-es zóna London központja, innen kifelé emelkednek a számok. A viteldíjakat az érintett zónák alapján számítják, ha valaki nem Oyster-t használ, akkor előre meg kell vennie a jegyet a teljes tervezett távra. Az átszálláskor nem kell új jegyet érvényesíteni, csak a be- és a kiszállás helye (zónája) számít a jegy áránál.

3. Overground

Overground kívülrőlOverground belülről

A metró mellett a másik legjobban ajánlott közlekedési eszköz.

A londoni Overground 86 km-es pályán, négy vonalon, 55 állomást szolgál ki. A jelenlegi hálózat átszállási kapcsolatot kínál a DLR-ra és a metróvonalakra egyaránt. Az Overground vonalait a metrótérképeken is feltüntetik és betagozódik az Oyster viteldíjfizető rendszerbe. A vonatok többsége hajnali 5 órától éjfélig közlekedik.

4. DLR

DLR

A Docklands Light Railway vagy röviden DLR Kelet-Londonban közlekedő korszerű városi vasút, többnyire magasvasútként, több méterrel a felszín felett halad, csak egyik nyugati végállomásánál, a Bank állomásnál és a Temze alatti alagútban vezet a pálya a föld alá. A DLR független a metrótól, bár szerepel annak általánosan elterjedt térképén és a megfelelő zónákra érvényes jegyek érvényesek rajta is.

Jelenleg összesen 31 km-nyi pályán, öt vonalon járnak vonatok. A különböző vonalakat nem jelölik külön színnel, számmal vagy névvel, mindössze a cél végállomás nevét írják ki.

A DLR különlegessége, hogy a kocsikban nincs vezető, azokat egy központi irányító rendszer vezérli. Azonban minden vonaton utazik egy kalauz (asszisztens), aki az ajtók záródását kontrollálja, szükség esetén tájékoztatja az utasokat, felügyeli a vonat rendjét és ellenőrzheti a jegyeket. A vezérlőrendszer esetleges meghibásodása esetén ők át tudják venni a kocsik irányítását is.

5. Villamos

Villamos

A londoni villamoshálózat (Tramlink) a város déli, metróvonalakkal kevésbé rendelkező területeit szolgálja ki. Főként Croydon városrészt hálózza be, ezért Croydon Tramlinknek is nevezik. A villamoshálózat 39 állomást szolgál ki, három útvonalon, amelyeken a Bombardier cég által gyártott CR-4000 típusú szerelvények futnak. Az úthálózat 28 km hosszú, számos helyen csatlakozási ponttal a National Rail vonalaira, illetve Wimbledon állomásnál a metróhálózatra (District line)

Vasút

Vonatjegy

London életében kiemelten fontos a vasúti közlekedés, hiszen több millióan laknak a város külső agglomerációjában, akik naponta járnak be London központjába dolgozni. A Temzétől délre sokkal ritkább a metróhálózat, mint az északi oldalon, így ott a belső területeken is sokan napi szinten használják a vonatokat. A legnagyobb pályaudvarok a Blackfriars, Cannon Street, Charing Cross, Euston, Fenchurch Street, Kings Cross, Liverpool Street, London Bridge, Marylebone, Paddington, St. Pancras, Victoria és a Waterloo. A Fenchurch Street kivételével valamennyi csatlakozik a földalatti hálózathoz is. A legforgalmasabb állomások a London Bridge évi 80 millió utassal, a Waterloo 68 millió, a King’s Cross 49 millió és a Liverpool Street 39 millió utassal.

Oyster

Oyster Card

Az Oyster egy elektronikus kártya, amelyet a londoni tömegközlekedés megkönnyítésére vezettek be 2003 júliusában. Tárolja a megvásárolt közlekedési bérletünket vagy a rátöltött pénzösszeget, amiből a rendszer automatikusan levon minden egyes utazásnál. Ezen kívül ezzel a kártyával kedvezményesen utazhatunk, pl. ha egy sima jegy £4, akkor az Oysterrel £2.70! Az Oyster kártya egyébként ingyen van, ha az ember mindjárt bérletet is vásárol hozzá, és £3 enélkül. A kártya nem más, mint egy RFID kártya, így nem kell automatába betenni, vagy lehúzni a mágnescsíkot, csak az olvasó felett elhúzni. A kártya bankkártya méretű.
Minden metrómegálló (kivételek mindig vannak) kapukkal van elzárva, amit vagy az Oyster kártyával lehet nyitni (az olvasóra helyezett kártyával), vagy a papír jegyet a megfelelő nyílásba kell betenni, amit aztán a kapu visszaad (vagy elnyel az út végén) a kapu közepén. Minden állomáson van legalább 2 Oyster automata, ahol ellenőrizhetjük az egyenlegünket, föltölthetünk rá pénzt, vagy vehetünk bérletet. Ezen kívül minden állomáson van pénztár, ha nem szeretjük az automatát. Szintén minden állomáson van egy nagy kapu, amit a személyzet tud nyitni ha valaki kerekesszékkel szeretne átgurulni, illetve van nyílás a csomagok áttuszkolására, hogy ne a kapuknál kelljen velük szenvedni.
Az emeletes buszokon felszállás az első ajtónál van, ahol a sofőr melletti olvasóhoz kell érinteni a kártyát. Csuklós buszokon minden ajtónál van (több) olvasó. Itt ugyan a bliccelés lehetséges de minden busz be van kamerázva, amit rögzítenek.
A rendszer az utazás megkezdésekor csak rögzíti, hogy hol léptünk be a rendszerbe, és amikor valamelyik kapun kilépünk, akkor kiszámolja hogy hány zónát utaztunk, mire van bérletünk és levonja a megfelelő összeget (ha nincs érvényes bérlet). A metrómegállókon nem kell kijelentkezni és bejelentkezni az átszállásnál, így egy jeggyel bármennyit utazhatunk.
Egy napon belüli többszöri utazás után, ha a viteldíjak összege elérte az érintett zónákra, közlekedési eszközökre és napszakokra vonatkozó napijegy árát, nem vonódik le további összeg.

Képességei:

  • Tárolja az előre megváltott bérleteket vagy maximálisan 90 fontnyi összeget,
  • A rajta lévő bérlettel lehet vele utazni,
  • Ha nincs bérlet akkor a kártyán lévő összeg terhére lehet utazni,
  • Amennyiben az embernek nincs bérlete, van egy napi limit, amennyinél többet a rendszer nem von le bármennyit is utazunk, ez £8.10 illetve £5.80 (csúcs/nem csúcs)
  • Oysterrel fizetett utazás mindig olcsóbb, mint az egyedileg megváltott papírjegy,
  • Ha van valakinek egy 1-3 bérlete és kimegy metróval az 1-esből a 4-es zónába akkor a rendszer automatikusan észreveszi hogy a 3-as zónáig van bérlete és csak az 3-4 zóna különbözetet vonja le a kártyáról (feltéve hogy van rajta pénz),
  • Az Oysteren lévő bérletet lehet használni az azonos zónákban közlekedő vonatokon.

Árak:
Ha megadjuk a hitel/debit kártyánkat akkor az Oyster képes automatikusan feltölteni magát, ha az összeg £5 alá csökken. London drága város, és a tömegközlekedés sem olcsó. A város zónásított. A jegyárakban van további 2 opció, a csúcsidő és nem csúcsidő: utóbbi ha 9:30 után kezdjük az utazást.

Mivel a jegyárak folyamatosan változhatnak, ezért az alábbi linken mindenki a legfrissebb információkat találja meg:
http://www.tfl.gov.uk/tickets/default.aspxBejegyzés megosztása Facebookon

Nincs »

SzabZol:

Hozzászólás

június 6th, 2012 | 09:37
SzabZol:

Hozzászólás 2

június 6th, 2012 | 13:59
Szólj hozzá!

Hozzászólás